Handboek vrouw­specifieke geneeskunde

Prof.dr. B.C.J.M. Fauser, prof.dr. A.L.M. Lagro-Janssen, dr. A.M.E. Bos

Vrouwen zijn slechter af in de gezondheidszorg dan mannen

“Vrouwen zijn slechter af in de gezondheidszorg dan mannen. De kennis en kunde over verschillen tussen mannen en vrouwen beperkt zich vaak tot de geslachtsorganen. Dat impliceert dat al het andere gelijk is”, zegt Fauser.

Terwijl veel ziekten volgens hem bij vrouwen anders ontstaan en zich anders uiten dan bij mannen. Daar moeten artsen, maar ook patiënten, zich volgens hem beter bewust van zijn.

NOS, Geneeskunde vrouwonvriendelijk

“Cardiovasculaire ziekten treden bij vrouwen zeven tot tien jaar later op dan bij mannen”

“Vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief als mannen”

“Vrouwen met diabetes type II hebben 50% meer kans op fatale coronaire ziekten dan mannen met dezelfde ziekte”

Deze voorbeelden tonen aan dat het belangrijk is om sommige klachten en ziekten specifiek vanuit de vrouwelijke invalshoek te bekijken. De hedendaagse geneeskunde is echter vooral voor en door mannen ontwikkeld.

Handboek vrouwspecifieke geneeskunde is een complete, Nederlandstalige uitgave over het onderwerp vrouwspecifieke geneeskunde. Het boek behandelt in 27 hoofdstukken een breed scala aan onderwerpen: van inrichting van de zorg tot diabetes. Ook is er aandacht voor vrouwspecifieke thema’s als preconceptie en mammacarcinoom. De informatie wordt op een toegankelijke manier gebracht: er is veel aandacht voor casuïstiek en elk hoofdstuk wordt afgesloten met take home messages.

Handboek vrouwspecifieke geneeskunde is interessant voor medisch specialisten, huisartsen, zorgmanagers, zorgverzekeraars en iedereen die te maken heeft met gezondheid en ziekte bij vrouwen.

Prof.dr. B.C.J.M. Fauser, prof.dr. A.L.M. Lagro-Janssen, dr. A.M.E. Bos

Bart Fauser werkt als gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde met speciale aandacht voor Women’s Health. Hij is daarnaast initiatiefnemer van de website VrouwMC – een medisch platform dat zich volledig richt op vrouwen – en van de eerste Nederlandse eicelbank van het UMC Utrecht.

Toine Lagro Janssen is huisarts in het Universitair Gezondheidscentrum Heyendael Nijmegen en hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud. Ook is zij hoofd van het Kenniscentrum Sekse en Diversiteit in het Medisch Onderwijs en het Nijmeegs Centrum voor Seksueel en Familiaal Geweld.

Annelies Bos is als gynaecoloog verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Haar subspecialisatie is Voortplantingsgeneeskunde en Endocrinologie. Ze is een van de initiatiefnemers van de website VrouwMC en van de eicelbank van het UMC Utrecht.

Prof.dr. B.C.J.M. Fauser, prof.dr. A.L.M. Lagro-Janssen, dr. A.M.E. Bos
Prof.dr. B.C.J.M. Fauser, prof.dr. A.L.M. Lagro-Janssen, dr. A.M.E. Bos - Handboek vrouw­specifieke geneeskunde - ISBN:9789085621201

Prof.dr. B.C.J.M. Fauser, prof.dr. A.L.M. Lagro-Janssen, dr. A.M.E. Bos

Handboek vrouw­specifieke geneeskunde

Datum: december 2013
Omvang: 338 pagina's
Prijs gebonden: € 69,50
ISBN gebonden: 9789085621201
Uitgever: Prelum